Sunday, February 21, 2016

saja bercerita


tak minat sebenarnya nak menulis di blog ni sebab rasa macam dulu dulu sangat. zaman blog femes dulu lain sebab semua orang berlumba lumba nak update new post kat blog. blog masing masing pulak tak nak kalah blink blink kat atas bawah semua animated icon nak di masukkannya haha same goes to me also lah really childish that time. that time okay, not currently hehe well sekarang tak minat dah nak hias blog bagai semua. asalkan ada sudah cukup nak menulis benda benda yang tak terluah kat sesiapa. 

sebenarnya 18 februari yg lepas keputusan final exam semester 5 aku di uitm puncak perdana. ye tahu dah semester 5 dah kejap je masa berlalu. rasanya dulu aku post aku dapat offer sambung degree hehe tak kisah lah sebab nak cakap pasal result. alhamdulillah syukur sangat ada peningkatan dari semester lepas. mujur aku masih lagi ada kesempatan nak naikkan pointer aku sebab aku tinggal lagi satu semester je lagi lepas tu internship. bab intern ni tak nak sentuh lagi sebab tak tahu lagi nak apply kat company or hospital mana. 

tak nak lah cakap pasal tu sebab sekarang kan tengah cuti lagi. selain dari result aku nak cakap pasal year by year aku tengok member2 semua kahwin. member2 dia pun sama, ada yg kahwin ada yg tunang. habis macam mana dengan aku? kena tunggu lagi 5 tahun eh hehe. haritu ada lah aku tanya pasal ni. aku tanya serius tau tak main main pun. dia cakap dia kerja entah ke mana lagi lepas tu ada niat nak sambung phd lagi habis macam mana nak plan nak kahwin semua.

kami tak bincang serius pun pasal ni sebab pikir buat apa jugak bincang awal awal sebab dua dua kerja pun belum lagi. masing masing tengah belajar tapi aku nekad lepas habis degree ni ingat nak cari kerja dulu kumpul aset. tak minat dah nak sambung sebab ekonomi sekarang macam ape entah kerja dah la susah nak dapat. tengok lah macam mana nanti rezeki, jodoh tak kemana. ajal maut pun tak kemana huhu serahkan pada takdir je

Sunday, June 7, 2015

mula menaip ketika keseorangan


sebenarnya keadaan yg biasanya akan memaksa aku untuk menaip di sini. tinggal lebih kurang 3 minggu lagi saja aku di puncak perdana sebelum bermulanya cuti semester. keadaan di sini amat sukar lebih lebih lagi ramadhan akan tiba tak lama lagi. ini adalah pengalaman pertama aku berpuasa di luar. sebelum ini aku pernah ada pengalaman berpuasa di luar semasa aku belajar di sebuah kolej swasta dekat area gombak lebih kurang 4 tahun yg lepas. 

aku menaip hari ini bukan untuk bercerita mengenai pengalaman berpuasa yg akan aku tempuhi, biar lah ia nya habis di situ saja. hari ini, aku ingin meluahkan apa yg tebuku di hati setelah hampir 5 tahun aku menyayangi seorang hamba Allah ini. dia seorang yg aku suka sejak pertama kali kami bertemu di sekolah yg sama. perbezaan umur antara kami tidak lah jauh, hanya 2 tahun. tapi itu tidak membataskan untuk kami berkawan. sehingga hari ini kami masih berkawan walaupun istilah kawan itu telah berubah menjadi kawan special sejak beberapa bulan selepas kami berkenalan. 

hubungan kami bertahan kerana sikap selalu mengalah dan percaya antara kami. biasalah hubungan jarak jauh ni banyak halangannya tapi alhamdulillah sehingga hari ini kami masih bersama. perancangan untuk menjadi pasangan halal itu ada tapi kami masih lagi belajar dan tidak mempunyai kerjaya jadi perancangan itu hanya lah sebuah angan-angan awal. dan aku sentiasa mendoakan yg terbaik untuk kami sehingga lah kami disatukan. in shaa Allah aku yakin dia adalah jodoh aku buat masa ini dan aku sentiasa memohon kepadaNya supaya dijodohkan bersama dia. 

semoga hubungan ini terus kekal sehingga ke hari kami dapat disatukan melalui sebuah akad yg selalu aku nantikan. terima kasih kerana kurniakan insan yg sangat menyayangi diri ini ya Allah. semoga Kau terus menghadirkan dirinya disisi aku setiap masa. Aamiin

Thursday, January 8, 2015

takde motif -_-


malam ni rase jari ni rajin je nak menaip. dah lama tak buka blog, since dah buka so aku nak taip lah sikit al kisah selama hampir 6 bulan aku kat puncak perdana. so far so good kecuali masalah housemate gila yang aku pernah cite dulu. dia tu lantak lah apa nak jadi..makin lama makin pelik je aku tengok. stop topik pasal tu! 

firstly, nak cite pasal pelajaran. alhamdulillah sepanjang aku kat sini takde lagi masalah yang aku tak boleh settle. berkat doa umi abah sekarang aku dah habis semester 3. in shaa Allah berjuang untuk semester 4 pulak. total semester aku ada kat uitm ni 7 semester semuanya. yg ke 7 tu latihan industri atau praktikal.

sepanjang kat sini, aku ada sorang member yang aku baru kenal masa masuk belajar. nama dia panjang tapi aku panggil dia mek toq je. haha. dia budak teganu. ape? kelate vs ganu?takde istilah tu tau! ramai kata orang pantai timur kalau jumpa kat luar musuh pun jadi kawan. sebab semangat pantai timur tu menebal bak hang! eh utara pulak..hehe

part yg lagi best birthday dia same dgn aku! 14 Ogos 1993. secara tafsiran ikut suka aku ni dia boleh dikatakan kembar lain umi abah dengan aku. haaa. feel best giler bila ade sorang member yg satu kepala dan memahami ni. dah memang kembar dh aku dgn dia. kat puncak perdana ni, memang dia tempat aku bercerita, mengadu, gaduh pun ade jugak kadang2. haha

dah la kalau nak cite pasal mek toq tu panjang lagi ni. jari aku ni susah sikit nak menaip panjang2. lain kali aku rajin aku taip lah. itu pun tengok mood jugak. bukan ape, blog ni macam tempat aku cakap sorang2. macam org gila pun ye. haha

till next entry, peace!

Friday, October 10, 2014

Perempuan Psiko!

ape lah nasib aku first semester dah ada masalah housemate. dapat roomate dah okay tapi housemate pulak tak okay. biar aku jelaskan lagi HOUSEMATE ye bukan aku mention HOUSEMATES. so dengan erti kata lain sorang je housemate aku yg agak bermasalah. yang laen dah okay even tak boleh nak rapat sangat tapi boleh la setakat nak bertegur sapa, senyum ke ape. aku sendiri pun tengah confuse lagi yg housemate aku yg bermasalah tu orang ke makhluk laen?bukan ape keje dia memang cari gaduh aje. lama2 aku sendiri oun fed up.

lepas satu2 dia create masalah kecik jadi besar. kadang2 aku geram jugak nak tengking dia tu berlagak aje tomboy konon kuat la brutal ape la. tapi berlagak je lebih, poyo lebih..ppuihhhh! yang paling aku tak boleh tahan tu dua2 masalah bukan aku yang salah tapi still nampak aku yg salah pd dia. memang sah perempuan tu gila. dah la siap nak kelar pergelangan tangan bagai..hey perempuan kau psiko ke ape?

suka hati lah kau. aku dah tak nak campur dengan life kau. kau ada pun dalam rumah tu aku boleh buat2 macam kau takde. same macam kau buat aku rasa macam tu.


Friday, September 12, 2014

Dulu & Kini: Puncak I Love You

tajuk post memang tak boleh blah la kan. since bila aku in love dengan puncak ni?puncak is puncak perdana meanwhile i love you means that dah memang dari dulu lagi nak further study dekat puncak so aku dapat lah apa aku nak. tak mudah rupanya bila berjauhan dengan family. dulu aku study diploma dekat UiTM Machang. dekat aje dengan rumah, lebih kurang 50 minit dah sampai. tapi kat sini jarak ke rumah perghh memang berbatu batu la. takpelah dulu dah rasa dekat sekarang kau rasakan belajar jauh macam mana! dulu kau tak suke UiTM Machang sebab dekat dengan rumah. kau tak rasa thriller kan. sekarang nah kau amek jauh dari rumah. rasakan amanina! hahaha

dulu kau rasa safe sebab family dekat. now sikit2 nak call umi mengadu masalah kat sini. baru seminggu wei kat sini dah tak boleh tahan ke?tahan la sikit. aku kena belajar lah berdikari. dulu every weekend balik tinggal member kat asrama yg rumah jauh2 tu. now kau rasa lah balik bila kau tengok member2 kau yg kau tinggal stay asrama dulu balik rumah masing2 weekend. hahaha. jeles tak jeles kau kena hadap gak lah. tapi takpe..kakak aku kan ada, abang aku kan ada. kalau bosan dk kolej balik rumah dorang apa salahnya. same je pun tak lah terasa jauh sangat dengan family. even pakcik makcik sebelah umi aku pun ramai kat sini. sekarang ni aku  dah kira beruntung sangat sebab time aku kena belajar jauh dari rumah macam sekarang ni adik beradik, saudara2 ada dekat dengan aku. kalau nak diikutkan time abang2 and kakak aku belajar dulu mana ada semua ni.

so amanina, kau kena bersyukur. tak boleh nak merungut tak tentu pasal sebab kau yang mintak kan so kau dapat lah apa kau nak. tanamkan perangai rajin kau balik, bina semangat nak belajar semula. dapatkan dean list every sem sama macam kau buat time diploma dulu. belajar dari kesilapan apa yang kau dah buat time diploma dulu so kau tak buat kesalahan yg sama. every person deserve for every chance they wants. whenever they wants, there's a will. dont give up!